10 Februari 2010

JUTAWAN ???

GM berkongsi pengalaman dengan seorang sahabat karib dari Perlis mengenai nasib yang menimpa. Adakala GM merasakan suatu kesalan. Namun inilah kisah yang terjadi pada Mr H yang mencuba nasib dalam sebuah MLM ternama (yang pasti bukan HPA) setelah dimotivasi dengan semangat luar biasa menjadi jutawan luar biasa. Terpengaruh dengan kehebatan syarikat, maka Mr H mengambil keputusan untuk memasarkan Penapis Air (kini sedang ligat dalam iklan TV) seharga RM2ribu seunit. Mr H diasak untuk membeli sejumlah 10 unit dalam satu waktu dengan pelbagai janji.

Mr H terpaksa berhutang dengan bank kerana tiada simpanan peribadi. Kini Penapis Air tinggal penapis air. Upline pula meyarankan supaya mencari 6 mangsa untuk membeli sejumlah 10 penapis air. Mr H menyatakan bahawa dia tidak mampu untuk menjual, lantas upline menyergah dengan mengatakan " Dunia MLM jual bukan suatu keutamaan.Cari sebanyak mangsa yang mungkin dan pastikan mereka keluarkan RM 20ribu".

Kini Mr H sedar bahawa dirinya sudah di tipu. Bukan sahaja Mr H yang digoda, malah ramai lagi kakitangan kerajaan, swasta maupun pak tani menjadi mangsa peniagaan MLM konvensional masa kini. Nasi sudah jadi bubur. Pinjaman bank terpaksa di jelaskan.

Hakikatnya Mr H merasakan beliau terpedaya. INILAH YANG DIKATAKAN "INVENTORI LOADING" ataupun "LAMBAKAN STOK" yang dilarang oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna dalama AKTA JUALAN LANGSUNG 1993.

Apa yang GM kesalkan adalah kenapa hal ini dibiarkan berlaku dan kenapa Umat Islam masih mudah ditipu oleh hasutan fatamorgana nafsu untuk cepat kaya.

Dipetik Dari Blog GM HPA

p/s: InsyaAllah hal ini tidak berlaku dalam HPA kerana kita sentiasa dipantau oleh Panel Syariah sehingga diiktiraf sebagai MLM Syariah (MLMS).

PENYELESAIAN
Kini HPA telah mengeluarkan Penapis Air Dew yang diakui Halal dengan harga yang murah SEBAGAI ALTERNATIF.

Sumber:
http://stokishpatitiserong.blogspot.com/


Berita berkaitan:
http://stokishpatitiserong.blogspot.com/2010/01/penapis-air-kristal-mineral-dew.html

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...