13 Ogos 2010

Produk HPA Semasa Berpuasa

===============================
Persediaan Menghadapi Bulan Puasa
===============================

Produk HPA yang kita boleh amalkan adalah seperti:

- Kurma Mariami semasa berbuka dan bersahur
- Kordial Kurma + gula perang (atau kordial2 lain) sebagai minuman berbuka
- Kopi Radix, Kopi O sebagai instant energy untuk berterawih
- Cereal Radix sesuai semasa bersahur untuk instant energy jika tak suka bersahur berat
- Spirulina sebagai makanan kesihatan dan tenaga, diambil semasa sahur
- Madu asli HPA diambil semasa sahur
- Air mineral HPA/penapis air dew. Inilah masa yang sesuai untuk beli water filter Dew HPA. NM nya sekarang 100 dan anda boleh menikmati air minuman berkualiti dan pastinya menyihatkan tubuh anda.

=================
Pesan Herbalis HPA
=================

Tn Haji Ismail mencadangkan pada bulan puasa ini kita dapat mengamalkan minuman Cereal Radix dan banyakkan minum air masak. Air yang banyak akan menjamin kesegahan sel-sel tubuh & badan tidak rasa penat.

Pengalaman herbalis sendiri mengambil Spirulina kapsul antara 3-5 biji dan madu asli HPA 1 sudu plastik sewaktu sahur menyebabkan tidak rasa lapar & dahaga sepanjang berpuasa. Spirulina kaya dengan semua zat asas dan multi vitamin serta mineral.
Madu yang diambil secara pekat pula dapat memegang air tubuh sehingga 8 jam. Justeru, tidak banyak air yang keluar dari badan & boleh elak dehidrasi.
Elakkan @ kurangi dos herba yang panas seperti habbatusSauda, Coscinium & herba deuretik (Malac, Teh Tropika, DDeu dll). Memandangkan puasa itu sendiri adalah baik untuk kesihatan, jadi pengambilan herba tertentu seperti ini patut dikurangkan kerana herba memerlukan pengambilan air yang banyak sedangkan amat sukar untuk mencukupkan 2.5 liter dalam sehari sewaktu berpuasa.
Kesimpulannya, ia memberi makna kepada kita bahawa bulan puasa bukanlah alasan untuk kita melupakan terus produk kesihatan HPA sebaliknya ia sangat bermanfaat untuk diamal bagi tujuan membekalkan tenaga kepada kita sepanjang berpuasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...